SKALLVRÅNS KENNEL

Blogg

Professionell spår hund

Här kommer lite enkla regler att ha i huvudet när man spårae både viltspår och personspår.

  1. När det är snitslat så gå med nosen i spårkärnan.. Är det osnitslat så gå rakt fram i vinklar men med nosen i backen. Du kan få en rejäl långpromenad istället för ett fjuttigt spår. Kom bara ihåg att hålla svans och öron lika oavsett om du spårar eller inte. Vissa mattar har örnöga på sådana detaljer och blir rejält sura
  2. Spring fort.fort så kanske matte tappar snöret hon håller dig fast med. Dansa gärna runt matte men minst på 15 meters avstånd
  3. Är det personspår så kom ihåg att absolut INTE lyfta upp eller ens titta åt pinnarna som luktar människa. Nästa gång så har säkert matte lagt en stor godisgömma precis vid pinnarna. 
  4. Kliv av spåret ca 10 m före där det ligger en lite längre människodoftande pinne. Nästan garanterat att nästa gång hittar du en välfylld matskål istället-
  5. Är det viltspårsprov så snurra lite här och var eftersom matte inte vet var återgången ligger.
  6. Annat du kan prova är att leta snabbt och perfekt spåret i rutan och spåra ca 10 meter utanför den och sätt dig med uppgiven blick eller nosa runt lite, pinka och dra lite i en pinne.
  7. På bägge spårsorterna är det bra om du istället kan hitta ett älg eller rådjursspår som går åt ett helt annat håll och följ det istället

ha det så roligt i spårskogen//Gollum


Hundtugg

Jag har nog provat igenom hela sortimentet  av hundtugg genom åren, på hundarna givetvis   Labbarnas favorit var torkad tjurmuskel. Och så grisöron givetvis, men det är ju inte tugg för en labbe, bara två bett så är det slut. Råhudsben komme jag aldrig att ge mera. Titta på den här länken om råhudsben så förstår du varför (Länk).

Vardagstgg ät numera märgkex för aristokraterna och Fredrik får hembakat pansarkex. När dagen är slut så får de ett litet tugg. Pansarkexen är lätta att göra, består av rågkross, vetemjöl, ägg, vatten och mixad lever till en deg som påminner om pepparkaksdeg i konsistensen och sedan tar man ut rundlar med ett glas och torkar det i 75 grader i ygnen med en slev eller liknande i ungsluckan så den inte blir stängd utan att fukten kat ta sig ut. 1 natt brukar vara lagom tid.

Är det helg så är färsk kyckling, märgben, grisknorr och hälsena favoriter. Oxstrupe gillar de flesta av dem och revben med. Jag går mer och mer över på fäskt tugg, precis som jag gjort med hundfodret. Så vad får era små vänner att tugga på?


Kul och annorlunda på utställningar

Under åren så har man varit på många utställningar. Både bra och dåligt arrangerade. Det här är mina höjdpunkter

  • Papillonringen som bjuder på lunch. Mycket trevligt och skapar en bättre gemenskap runt ringen.
  • Labrador Blekinge som hade landskapspräglad mat som man kunde köpa. 
  • Årsmöte dä man har middag och inofficiell utställning i matchshowtyp på kvällen. Välbesökt årsmöte som inte kostade ngt mer än hyran av konferenslokal, vilket jag tror att utställningen betalade. Och mddagen betalade man själv så det blev ingen extrakostand för klubben. Finns det vandrarhem eller stugor att hyra i närheten så kan även långväga medlemmar vara med
  • Det är ju myckt väntetid vid ringside så många rasklubbar har anordnat tipspromenad på ders inofficiella utstllningar och provapå aktiviteter om ytorna räcker det så en enkale agilitybana och/eller rallylydsnadsbana med en som hjälper till och visar så man får testa

Fyll gärna på med fler tips och idéer


Välkommen till foderdjungeln

Foder är en hel vetenskap: färskfoder, torrfoder i väldigt varierande pris och blötfoder. Här är mina erfarenheter från olika foder:

TORRFODER

  • När jag böejade så var det Triumph som gällde. Ett bakat foder, i stil med Magnussons.
  • Sen så varierade det sig med Doggy (ett toppfoder på den tiden), Canadian complete, Best in show och Canami. helt ok fodet men inte iktigt det jag sökte.
  • Vid första valpkullen så provade jag ett nytt fode, Nutro choice, Ett foder jag var trogen i många år, Jag varierade mellan kyckling och lamm. Och slutade att ge det då det inte längre salufördes i landet
  • En peiod köpte jag Happy dog, ett foder som idag skulle vara mitt val när det kommer till torrfoder. Mina hundar bara älskar Africa
  • Sen så kom Royal Canine med ett nytt startfoder och labradorfodret kom så det provades under ett år, men jag återgick till Doggy eftersom jag inte tyckte att ngt av de dyra fodren som var värt att lägga pengarna på
  • En period med Eukanuba blev det också, Frdrik äter idag av deras labradorfoder
  • Ett försök med Taste of the wild sabbade Fredriks njurar, han klarade inte den proteinhalten. Det enda foder jag absolut inte kan tänka mig att ge om det så vore det sista fodret på jorden

FÄRSKFODER

  •  Redan i slutet av 90talet så kom jag i kontakt med Klass och hade gärna gett det, men möjligheterna att köpa fodret var för dåliga. Det finns en gräns för hur långt man kan åka för ett foder. Men i slutet av 2009 sså började jag med Klass igen. Det var vanligt numera och gick att köpa i de flesta  hundbutiker. Det var så perfekt att mina 2 labbar var det lagom att ge en halv korv var
  • När Gollum kom så var doseringen svår eftersom det inte blev ngt kvar av labbarnas  utan man var tvungen tt öppna en ny korv. Vi köpte då Bravo hundburgare men det ratades av honom.  Tillbaka till Klass igen
  • Förra året kom Sund Hundmat, ett rent BARFfoder som i kombination till det så skulle man komplettera med olika köttiga/broskiga ben. jag var mycket nöjd med fodret men det var mycket dyrare än andra färskfoder, tillbaka till Klass igen.
  • till slut kom Vom och hundemat hit, ett foder som jag är mer än nöjd med, både när det gäller näringmässigt, smaklighet och prismässigt

BLÖTFODER

  • Inget jag har gett någon hund mer än som topping för dräktiga tikar som äter dålig. Då har det blivit VOV jag gett.
Hundmatsdjungel är svår, Har man kinkiga hundar så är det svårt att hitta rätt, verkar överlag vara färskfodren som är smakligast. Men Hppy Dog Africa var så populärt här hemma att det kommer att bli det torrfoder jag ger på resor där det är ´jobbigt att fodra med färskfoder