SKALLVRÅNS KENNEL

Blogg

Med vad ska man belöna?

När man tränar hund så belönar man ofta rent slentrianmässigt med godis. Men den bästa inlärningen och utförandet får man oftast om hunden i förväntan vet att snart, snart kommer något men den vet inte vad. Kanske en godbit, men vad? Kanske en rolig leksak eller kanske lite kel och mys. jag försöker att variera mina belöningar till hundarna och de här är de som uppskattas mest:

  • Godis. Tänk på att hunden ska tycka godiset är gott och åtråvärt. Mina hundar jobbar bättre för en bit kokt hjärta, kokt lever eller köttbulle än en torrfoderkula eller levergodis. En bra godis vill hunden ha även om den är mätt. Man får ofta prova sig fram till vad just ens egen hund verkligen vill ha.
  • Leksak. Gärna på ett snöre som triggar både jakt och kamplust. Boll är poppis hos många hundar, tänk bara på att den inte får vara för liten så hunden kan sätta den i halsen. Här i huset är roadkills favoriter eftersom de både piper och går att kampa med och är väldigt dödvänliga. En bit päls på ett snöre är också en favorit. För att höja värdet på apportbocken hos en hund som inte är så förtjust i den har jag använt den som en belöning, kastat och han fått fritt springa runt med den i munnen.
  • Lek: Glöm aldrig leken. De flesta hundar gillar leken tillsammans med sin ägare: jaga den, brottas om hunden gillar det, låt den jaga händerna kanske med en godis i handen som den får tillslut.
  • Kel och mys. Om din hund gillar det så är det en bra belöning som man alltid har med sig. Men många hundar uppfattar inte en klapp som en belöning. De gånger jag använde mig av det är det tillåtet att pussa örat (har en som älskar att slicka i öron så det får han göra när han varit extra duktig) Att få springa fram till en annan person (givetvis vidtalad) och få kel och mys är mer uppskattat av mina hundar än om de får det av mig. Det har inget med dålig relation att göra, bara att de får så mycket mys i vardagen att det inte är speciellt för dem

Det finns så många olika sätt att belöna hunden att det egentligen bara är fantasin som sätter stopp så prova ut en repertoar som din hund gillar och variera denns belöningar och kanske få en mera arbetsvillig hund