SKALLVRÅNS KENNEL

Blogg

Att förbereda sig för nyår

Nu är det snart nyår och det är bra att förbereda hundarna så väl som möjligt inför nyårsnattens smällande för att minimera riskerna för en smällarrädd hund. Har man märkt tendenser tidigare till skottberördhet och man inte bor där det inte smäller eller har möjlighet att åka bort dagarna runt nyår (för tyvärr är det inte bara vid tolvslaget det skjuts utan både dagarna innan och efter) så han det vara hög tid att koppla in en DAP-adapter som ger ut lugnande feromoner eller ge typ Zylkene, bägge köps hos veterinär eller välsorterade apotek/djuraffärer. Men det måste man börja med flera dagar innan så det är verkligen hög tid för det. Är hunden riktigt skottberörd så är det åka bort till tyst ställe bästa alternativet, följt av lugnande man får utskrivet av veterinären.

Men även en skottfast hund kan uppleva nyårsraketerna som jobbiga och även skotträdsla kan komma på gamla dagar så det kan vara bra att förbereda alla hundar. En riktigt trött hund orkar inte bry sig på samma sätt om oväsendet runt omkring, så börja ett par dagar innan nyår och motionera hunden rejält, spåra, kör sök och uppletande, träna lydnad/trix, ja all inlärning tröttar ut så se till att hunden är trött i både knopp och kropp. Samla gärna ihop många hundvänner och gör det tillsammans för att bilda "tillfälliga flockar" med nya hundar tröttar ut. Även att vara mätt gör en hund trött så jag brukar inte ge frukost på nyårsaftonen utan ge ett rejält skrovmål framåt kvällen istället. Se till att rasta hunden tidigt på kvällen innan det kör igång, man får ställa väckarklockan tidigt till nyårsdagen och ta ut dem i arla timmen istället. Se till att de har något att sysselsätta sig med, en klurig aktivitetsleksak eller ett smaskigt ben som räcker en lång stund. Jag vet med mig att jag rycker till om det kommer en kraftig krevad så jag försöker att inte plocka med hundarna när det är som värst. Men givetvis får de hoppa upp och sitta hos mig, jag försöker var som vanligt. Och dra för persiennerna, det stänger ute en del och ha på musik/TV så mycket som kan anses acceptabelt med tanke på grannar och vad man själv orkar i ljudvolymväg. Och att lämna hundarna ensamma hemma och ge sig iväg och fira nyår alt ta med dem på nyårsfirandet på stan bland raketer och fulla människor är att be om problem så det är ett big NONO. Har man skaffat hund så får man ta även de tråkiga bitarna med hundägandet, det är ett ansvar man tagit på sig. Och har man någongång träffat en riktigt skottberörd hund på nyår förstår man att vårat nyårsfirande är de hundarnas helvete på jorden.

Ni som bor här i trakterna är välkommna på nyårspromenad runt sjön Gryten i Degerfors kl 12.00 så går vi tillsammans och försöker få trötta hundar. Efter promenaden så kan de som vill träna lydnad/rally/spåra eller göra uppletande/sök. Ju fler vi blir desto mer tröttande är det för hundarna.

SÅ GOTT NYTT ÅR

Bäst