Blogg

Kastrering

När jag började med hund så var kastrering på hanhundar inte tillåtet annat än om det fanns medicinska skäl. Men idag har det blivit en snabbfixlösning istället för att träna hunden att fungera i olika miljöer. Om en hund t.ex är osäker och lite gapig så kan det hela förvärras när den inte "stöttas" av testosteron.  Varken för mycket eller för lite testosteron är bra. Det enda som kommer ut av en kastrering är att reproduktionsförmågan försvinner. Många är de hundar som fortsätter att försöka para allt som är stilla nog. Så istället för att få en lung hund så har man förvärrat problemet och dessutom är det oreperabelt. Har man däremot en hund som verkligen har en för hög testosteronniva (för givetvis finns de hundarna) så tycker jag att man kan prova en kemisk kastrering som har övergående effekt innan man gör slag i saken. Men definitivt inte använda kemisk kastrering om det är tänkt att hunden ska gå i avel längre fram, för risken att reproduktionsförmågan är borta för alltid är ganska stor. Men de flesta hundar är det inte testosteronnivån som är felet utan felaktig träning. Man ska kunna gå med en hane lös genom ett rum av löpande tikar utan att han tappar kontrollen och slutar lyssna trots att hunden varit i avel och verkligen vet vad doften betyder, Det kan man träna upp utan att behöva ta till hårda metoder. Riklig miljöträning där hunden fått lära sig att slappna av i olika miljöer underlättar massor. Man ska se en mötandelöptik som ett utmärkt tillfälle att träna hunden istället för att skylla felaktigt beteende på att det var en löptik.

Ett annat problem som kan dyka upp är inkontinens på både hanar och tikar. Inte roligt att ha en hund som läcker eller kissar just pga att den kastrerats. Så ävn det måste man ta i beräkning när man kastrerar en hund.

Det tredje är ett ganska världsigt problem. Jag tycker hanarna förlorar sin könsprägel av både kemisk och vanlig kastrering med tiden, Jag´tycker att de labbar jag sett som kastrerats haar förlorat min maskulinitet och fått mera tikaktiga drag. Så är man intresserad av utställning så bör man inte kastrera. Visserligen så får man ställa ut en kastrat om man har intyg men de brukar inte stå sig i konkurrensen med de andra hanarna. Så att kastrera en hane är inget man bör göra utan noga eftertanke


Hur får man bra päls på hundarna?

Gimli har fällt sin valppäls och ser fortfarande ut som en nakenhund. Jag ger dem B-vitamin och vetegroddsolja men det verkar inte räcka för honom. Pälsen hålls ren och välvårdad utan att slita på håret med kam och borste, alla tovor reds ut för hand. Men frågan är om  vad man kan göra mera. Labbarna fick ju Hemovital (blodpulver), alger och äggula men jag är orolig för att det ska bli för mycket som ändrar balansen i vad han får i sig, labbarna väger ju så mycket mera och en äggula mer eller mindre spelar ingen roll. Så vad är era bästa tips förutom att ha tålamod och låta pälsen växa i sin egen takt?


Miljöträning

Det är mycket man måste känna sig trygg med när man är hund. Här kommer lite tips om vad man kan/bör lära sin hund att klara av.

  • Kunna gå på stan och känna sig trygg i folkmassor, sitta och vänta på att man ska gå över övergånsstället, Inte bli rädd/arg på cyklar. Motorfordon som åker förbi, dörrar som öppnar sig när man passerar, rullstolar, barnvagnar och givetvis att inte smita in på varje pizzeria man går förbi.
  • Vara på landet, passera ko, får och hästhagar lungt och sansat. Ibland kan man ha tur och känna ngn som är bonde/hästägare och man kan få följa med in bland djuren.  Ibland kan de reagera på bilar/cyklister när de inte kommer i en strid ström. Små djurparker där det finns grisar, getter och liknande är bra att strosa i.
  • Gallertrappor, vindlande trappor, trapphus och hissar.
  • Sitta i lugn och ro i väntrummet hos veterinären. Alltid mycket bra att hunden får vara där, där det luktar rädd hund, död hund och alla andra dofter som finns där, utan att behöva gå in till veterinären. De flesta veterinärer tycker det bara är bra att man vänjer hundarna vid den miljön.
  • Lära sig ta sig fram i skogen bland blåbärsris, över och under nedfallna träd, inte spåra vilt och givetvis komma när man ropar. Balansera på stockar och stenar. Spångar och smala broar är också bra
  • Traska i närheten av skjutbanor och/eller vara ute på brukshundsklubben när det är skotträning.
  • Har ni möjlighet att få prova att vara på en båt eller har möjlighet att gå på bryggor som rör sig när man går på dem är bra träning
  • Balansera och gå runt fontänkanten

Det var lite tips på vad man kan göra. Fyll gärna på med egna tips och ideer